Detall activitat
Dirigit a: Metges especialistes en Medicina Familiar i Comunitària i/o metges que treballen en assistència primària, centres geriàtrics i sociosanitaris. Metges Geriatres i Internistes. Infermeres d’aguts, d’atenció primària i socio-sanitària.
Objectius:
Adquirir els coneixements necessaris per recomanar a la comunitat una dieta equilibrada i saludable.
Adquirir els coneixements i habilitats pràctiques en el diagnòstic i el maneig dels estats de malnutrició o de risc de malnutrició més prevalents tant en l’àmbit de l’atenció primària, hospital d’aguts, residències i centres sociosanitaris.
Relacionar la pràctica diària, centrada en casos, amb la informació científica disponible i fer-ne una lectura amb criteri crític i selecció de la informació més útil per a la nostra pràctica.
Afavorir un entorn d’atenció compartida entre els diversos nivells assistencials i professionals implicats en l’atenció de les persones mal nodrides o en risc de malnutrició.
Hospital de Mataró
Carretera de Cirera, nº 230
08304 Mataró
16:00 hores: INAUGURACIÓ I PRESENTACIÓ DEL CURS
EPIDEMIOLOGIA I EDUCACIÓ ALIMENTÀRIA
16:00 a 17:00 hores:
Pèrdua de pes i desnutrició en les persones grans. Epidemiologia.
Mateu Cabré. Medicina Interna i Geriatria.
17:00 a 17:45 hores:
DIETA EQUILIBRADA
Macronutrients (hidrats de carboni, lípids i proteïnes) i micronutrients (vitamines i minerals). Grups d’aliments. Hidratació.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
Eines i ús de material nutricional de promoció de la salut Racions. Piràmide de l’alimentació equilibrada.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
17:45 a 18:00 hores:
DESCANS
18:00 a 19:00 hores:
TALLER
Racions, registres, confecció d’un menú diari (incloent tots els àpats). Adaptació de receptes.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes – Nutricionistes.
AVALUACIÓ NUTRICIONAL
16:00 a 17:00 hores:
Valoració geriàtrica integral.
Mateu Cabré. Medicina Interna i Geriatria.
17:00 a 17:45 hores:
Eines de cribratge, símptomes i signes indicadors de l’estat nutricional
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
17:45 a 18:00 hores:
DESCANS
18:00 a 19:00 hores:
TALLER
Avaluació nutricional. Aplicació d’escales de valoració nutricional. Mesures antropomètriques.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
SUPORT NUTRICIONAL
16:00 a 17:00 hores:
En quines situacions clíniques es necessita suport nutricional? Necessitats i requeriments segons patologia crònica i aguda.
Mateu Cabré. Medicina Interna i Geriatria.
17:00 a 17:45 hores:
Necessitats i requeriments segons patologia crònica i aguda. Fórmules utilitzades a la pràctica clínica pel càlcul de requeriments dels pacients hospitalitzats. Factors d’agressió.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
17:45 a 18:00 hores:
DESCANS
18:00 h a 19:00 hores:
TALLER: CASOS CLÍNICS
Aplicació de les fórmules i presa de decisions.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
SUPLEMENTACIÓ DIETÈTICA I SUPLEMENTACIÓ ARTIFICIAL
16:00 a 17:00 hores:
- Com i quan suplementar. Indicacions.
- Enriquiments, complements dietètics.
- Tipus de fórmules, administració.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
17:00 a 17:30 hores:
Circuit de nutrició enteral a domicili. Full de sol·licitud (indicacions). Funcionament i seguiment.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
17:45 a 18:00 hores:
DESCANS
17:45 a 19:00 hores:
TALLER
Preparació d’aliments enriquits. Característiques organolèptiques, palatabilitat i consistència dels suplements.
Maria Roca. Cristina Ferreiro. Dietistes-Nutricionistes.
DISFAGIA
16:00 a 17:00 hores:
Disfàgia orofaríngia. Mètodes de diagnòstics i tractament.
Alicia Costa. Dietistes-Nutricionistes.
17:00 a 17:45 hores:
Adaptació de textures, aliments a tenir en compte, alternatives del mercat.
Alicia Costa. Dietistes-Nutricionistes.
17:45 a 18:00 hores:
DESCANS
18:00 a 19:00 hores:
TALLER:
Adaptació de menús. Preparació d’aliments enriquits. Característiques organolèptiques i consistències dels suplements.
Alicia Costa.. Dietistes-Nutricionistes.